Beneficiile resveratrolului au fost descoperite prima data de cercetatorii care au ajuns la concluzia ca anumite insecte, bacterii si animale care au fost hranite cu aceasta substanta au avut o durata de viata mai lunga. Studiile au demonstrat ca resveratrolul are numeroase alte beneficii pentru organism, precum:
- incetineste procesul de imbatranire - resveratrolul contine antioxidanti care neutralizeaza radicalii liberi. In timp, acesti radicali liberi ataca celulele sanatoase in organism si accelereaza procesul de imbatranire. Consumul de alimente bogate in resveratrol si/sau administrarea de suplimente alimentare au efecte benefice asupra organismului si reusesc sa mentina tineretea organismului.
- are efect anticangerigen - antioxidantii si fitonutrientii pot preveni aparitia cancerului. Studiile au demonstrat ca resveratrolul poate contribui la blocarea procesului de carcinogeneza, care favorizeaza dezvoltarea tumorilor canceroase.
- protejeaza sanatatea sistemului cardiovascular - datorita proprietatilor antiinflamatorii, resveratrolul poate reduce riscul de afectiuni cardiovasculare. Potrivit studiilor de specialitate, consumul de alimente si bauturi bogate in resveratrol diminueaza riscul de ateroscleroza (o afectiune care consta in ingrosarea arterelor, ceea ce impiedica circulatia corespunzatoarea a sangelui), cheaguri de sange sau fibroza a miocardului.
- poate preveni aparitia obezitatii - resveratrolul poate preveni depunerea grasimilor si ajuta la reglarea nivelului de insulina. In plus, cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceasta substanta poate ajuta la reducerea greutatii corporale. Acest fapt este sustinut de studiile care arata ca proteina SIRT 1, activata de catre resveratrol, are capacitatea de proteja organismul impotriva aparitia obezitatii.
- regleaza nivelul de insulina - resveratrolul reduce nivelulul zaharului din sange si il regleaza pe cel al insulinei. Prin urmare, poate sa previna si sa amelioreze simptomele diabetului.
- scade nivelul tensiunii arteriale - datorita proprietatilor sale antioxidante, resveratrolul poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Acesta ajuta la producerea oxidului de azot in organism, care, la randul lui, determina relaxarea vaselor de sange si, implicit, scaderea tensiunii arteriale.
- scade nivelul de colesterol „rau” - resveratrolul poate influenta nivelul de colesterol din organism, datorita efectului pe care il are asupra enzimei care controleaza productia de colesterol. Mai exact, acesta poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol „rau” si la cresterea nivelului de colesterol „bun” din organism. Acest beneficiu este sustinut de un studiu in cadrul caruia participantii au luat suplimente cu extract de struguri. Dupa sase luni de tratament, nivelul de colesterol LDL (colesterol „rau”) a scazut cu 4.5%.
- protejeaza creierul - anumite studii sustin ca un consum moderat de vin rosu poate ajuta la reducerea riscului de aparitie a bolilor degenerative cauzate de inaintarea in varsta. Resveratrolul are proprietati antiinflamatorii si antioxidante si poate reduce oxidarea placilor de amiloid, responsabile cu aparitia bolii Alzheimer. Totodata, reduce riscul de aparitie a bolii Parkinson sau a sindromului Huntington.
- protejeaza sistemul osos - suplimentele pe baza de resveratrol pot ajuta la mentinerea sanatatii sistemului osos si pot preveni deteriorarea cartilajelor, arata un studiu publicat de National Institutes of Health;
- protejeaza sanatatea ficatului - resveratrolul are efecte terapeutice asupra ficatului, ajuta la reducerea depozitelor de grasimi, prevenind astfel aparitia fibrozei sau a steatozei hepatice;
- previne pierderea auzului - studiile realizate pe soareci au evidentiat faptul ca resveratrolul protejeaza organismul de factorii care pot duce la pierderea auzului;
- protejeaza impotriva infectiilor - resveratrolul are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii si poate reduce simptomele anumitor infectii si iritatii
Mod administrare: 1 -2 cps /zi