Magneziul este esential pentru fiecare organ din corp, in special pentru inima, rinichi si muschi. Acesta joaca un rol in activarea enzimelor, producerea de energie si reglarea altor nutrienti din organism. Magneziul este un mineral prezent in multe alimente, inclusiv in legume cu frunze verzi, cereale integrale si nuci. Cu toate acestea, multi oameni nu reusesc sa-si satisfaca nevoile zilnice de magneziu.
In timp ce deficitul de magneziu este rar, nivelurile scazute ale mineralului pot avea efecte adverse asupra organismului. Simptomele pot include tulburari de somn, iritabilitate, confuzie, spasme musculare si tensiune arteriala scazuta. Scaderea nivelului de magneziu a fost, de asemenea, legata de anxietate si stres.
Anxietatea, caracterizata prin ganduri intruzive si sentimente persistente de tristete, pare a fi in continua crestere. In prezent, afecteaza mai mult de 30% din populatia adulta, manifestandu-se prin simptome mentale si fizice si afectand sanatatea pe mai multe cai. Deficitul de magneziu a fost legat de anxietate, determinand cercetatorii sa creada ca suplimentarea cu acest mineral este o modalitate proactiva de a gestiona o astfel de afectiune.
Exista multe tipuri de magneziu din care puteti alege, unele mai eficiente ca altele in prevenirea sau tratarea anxietatii. Cum alegem, insa, cel mai bun magneziu pentru anxietate, aflam in informatiile urmatoare.
Cel mai bun magneziu pentru anxietate
Suplimentele alimentare pot ajuta la cresterea nivelului acestui nutrient. In acest scop, exista mai multe tipuri de magneziu pentru reglarea anumitor functii fiziologice. In ceea ce priveste cele mai bune forme de magneziu pentru anxietate, optiunile sunt urmatoarele:
1. Citrat de magneziu: Citratul de magneziu este un supliment popular, care combina ionii de magneziu si citrat. Este mai biodisponibil decat alte forme de magneziu, ceea ce inseamna ca este mai usor absorbit in organism. In plus, cercetarile recente arata ca citratul de magneziu poate imbunatati semnificativ multi markeri de sanatate, inclusiv nivelurile de anxietate.
2. Oxid de magneziu: Oxidul de magneziu este unul dintre cele mai comune suplimente de magneziu formate cu ioni de oxigen si magneziu. Oxidul de magneziu a fost asociat cu reducerea migrenelor, un simptom comun al anxietatii cronice.
3. Clorura de magneziu: Clorura de magneziu este, de obicei, mai bine absorbita decat alte forme de magneziu si a fost legata de imbunatatirea nivelului de glucoza in conditii de repaus alimentar la pacientii cu diabet zaharat de tip II. Mai mult, clorura de magneziu a fost legata de scaderea simptomelor de anxietate si depresie.
4. Orotat de magneziu: Orotatul de magneziu este o sare de magneziu a acidului orotic. Cercetarile recente au aratat ca orotatul de magneziu poate juca un rol important in accesul microbiom-intestin-creier. O axa intestin-creier sanatoasa favorizeaza gestionarea anxietatii.
5. Acetil Taurat de magneziu: Acetil tauratul de magneziu combina magneziul cu aminoacidul taurina. Cercetarile au aratat ca este absorbit rapid si poate trece prin creier cu usurinta, ceea ce poate fi benefic pentru gestionarea anxietatii.
Alte forme de Magneziu
· Glicinat de magneziu: Glicinatul de magneziu este o forma extrem de biodisponibila de suplimente de magneziu, despre care se stie ca este bine tolerat si mai putin probabil sa provoace efecte secundare gastrointestinale nedorite.
· Sulfat de magneziu: Sulfatul de magneziu se gaseste, in mod obisnuit, in multivitamine pentru a ajuta la prevenirea sau corectarea deficitului de magneziu. Din pacate, nu este la fel de usor absorbit ca alte forme de magneziu, ceea ce inseamna ca nu poate fi ideal pentru tratarea anxietatii.
· L-Treonat de magneziu: L-Treonatul de magneziu a fost dezvoltat in 2010, studiile ulterioare aratand o cognitie si memorie imbunatatire, in urma administrarii sale ca supliment alimentar.
· Gluconat de magneziu: Gluconatul de magneziu este o sare de magneziu care poate prezenta efecte laxative. Atrage apa in intestine si colon, stimuland motilitatea gastrica. Exista cercetari limitate privind gluconatul de magneziu si relatia sa cu anxietatea.
· Malat de magneziu: Malatul de magneziu combina magneziul cu acidul malic, care se gaseste, in mod obisnuit, in fructe si legume. Unele cercetari au aratat ca malatul de magneziu poate oferi proprietati de ameliorare a durerii, in special pentru cei care se confrunta cu fibromialgia.
Exista multe tipuri de magneziu, dintre care unele pot fi mai eficiente decat altele. Daca aveti intrebari despre cel mai bun magneziu pentru anxietate, luati in considerare sfatul specialistului, in scopul cresterii aportului acestui nutrient.
Cum sa luati Magneziu pentru Anxietate
Aportul zilnic recomandat al magneziului variaza in functie de factori precum varsta, sexul si starea generala de sanatate. Pe scurt, in functie de nevoile individuale.
Dozele Zilnice Recomandate pentru magneziu, in cazul celor care nu reusesc in mod constant sa-si satisfaca nevoile numai prin alimentatie si care se confrunta cu simptome de anxietate, incep de la 400 miligrame si 310 mg pentru barbati si, respectiv, femei intre 19 si 30 de ani. DZR-urile cresc la 420 mg pentru barbati si 320 mg pentru femei cu varsta peste 30 de ani.
Suplimentele de magneziu pot fi luate, de obicei, in orice moment al zilei. Dozarea variaza in functie de producator, insa majoritatea capsulelor sau comprimatelor ofera 100-150 mg de magneziu.
Administrarea unui supliment cu magneziu este, in general, recunoscuta ca fiind sigura pentru un adult obisnuit. Cu toate acestea, este esential sa se constientizeze potentialele efecte secundare si interactiuni medicamentoase. Persoanele care sufera de afectiuni renale pot fi mai susceptibile la niveluri ridicate de magneziu si riscuri de toxicitate. Suplimentele de magneziu pot provoca tulburari gastro-intestinale, cum ar fi diaree, greata si dureri abdominale.
Unele forme de magneziu, cum ar fi clorura de magneziu si oxidul de magneziu, sunt mai susceptibile de a provoca efecte secundare nedorite. Daca prezentati disconfort, discutati cu medicul si luati in considerare scaderea dozei sau schimbarea suplimentelor.