Osteoporoza - Informatii importante
Osteoporoza, frecventa dupa varsta de 50 de ani, se instaleaza lent, fara simptome majore, astfel ca este important sa avem in vedere intretinerea sanatatii oaselor. Mai predispuse imbolnavirii sunt femeile, la care densitatea oaselor incepe sa scada, treptat, dupa varsta de 35 de ani, accentuandu-se la menopauza. Motivul? Epuizarea functiei ovariene, ce duce la pierderea efectului protector al estrogenului, care se manifesta, de altfel, la nivelul matricei osoase.
Dupa varsta de 70 de ani, pericolul imbolnavirii de osteoporoza devine la fel de mare atat in cazul femeilor, cat si a barbatilor, deopotriva. Un risc mai mare de dezvoltare este intalnit la femeile albe si asiatice, cu precadere la cele aflate la varsta menopauzei. Medicamentele, suplimentele alimentare, alimentatia sanatoasa si exercitiile fizice pot ajuta la prevenirea pierderii masei osoase sau la intarirea oaselor deja slabite.
Osteoporoza – Cauze si factori de risc
Sistemul osos uman este format din tesut viu, care, la randul sau, se descompune si reconstruieste. Pentru ca oasele noastre sa ramana puternice de-a lungul vietii, corpul inlocuieste osul vechi cu unul nou. Perioadele esentiale de formare a masei noastre osoase sunt copilaria si adolescenta. Astfel spus, oasele cresc, devenind mai lungi si mai puternice pana la varsta de 25-30 de ani, cand este atinsa masa osoasa maxima. Odata cu inaintarea in varsta, nu mai putem inlocui la fel de repede tesutul osos pe masura ce el este indepartat. Iar odata cu avansarea osteoporozei, oasele devin mai fragile si predispuse la rupturi.
Protocol „OSTEOPOROZA”, cu absorbtie maximizata, bazat pe trei produse componente exceptionale - Citrat de calciu pudra vegana, Magneziu Neutrient, GAL Vitamina K2+D3 FORTE - pune bazele unei structuri osoase puternice, sanatoase, mai flexibile, protejeaza impotriva demineralizarilor si a riscurilor de fractura, fiind recomandat in preventia si tratamentul osteoporozei, ca de altfel, pentru sanatatea intregului organism.
Exista o serie de factori care pot creste probabilitatea de a dezvolta osteoporoza – inclusiv varsta, rasa, stilul de viata, conditiile si tratamentele medicale.
Factorii de risc care nu pot fi modificati
· Sexul - femeile au mai mari sanse de a dezvolta osteoporoza decat barbatii
· Varsta - riscul de osteoporoza creste odata cu inaintarea in varsta
· Rasa - femeile caucaziene sau cele de origine asiatica au risc mai mare de a dezvolta osteoporoza
· Istoricul familial - persoanele cu cazuri de osteoporoza in familie, indeosebi daca rudele au suferit o fractura de sold, prezinta un risc mai mare de osteoporoza
· Constitutia fizica - femeile si barbatii de statura mica sunt predispusi unui risc mai mare de osteoporoza.
Nivel hormonal
Osteoporoza este mai frecvent intalnita la persoanele cu un nivel prea mare sau prea mic de anumiti hormoni in corpul lor. Exemplele includ:· Hormoni sexuali. Nivelurile mai scazute de hormoni sexuali slabesc oasele. Scaderea nivelului de estrogen in cazul femeilor aflate la menopauza, tratamentele pentru cancerul de prostata ce reduc nivelurile de testosteron la barbati si tratamentele pentru cancerul de san ce reduc nivelul de estrogen la femei sunt susceptibile in accelerarea pierderii de masa osoasa.
· Probleme tiroidiene. Prea mult hormon tiroidian poate provoca pierderea de masa osoasa. Acest lucru se poate intampla daca tiroida este hiperactiva sau daca luati prea mult medicamente cu hormoni tiroidieni pentru a trata o tiroida subactiva.
· Alte glande. Osteoporoza a fost, de asemenea, asociata cu glandele paratiroide si suprarenale hiperactive.
Factori ce tin de regimul alimentar
Osteoporoza poate sa apara la persoanele cu:· Aport scazut de calciu, care duce la scaderea densitatii osoase, pierderea timpurie a masei osoase si un risc crescut de facturi.
· Tulburari de alimentatie, prin restrictionarea severa a aportului de alimente si subponderabilitate, care slabesc oasele atat la barbati, cat si la femei.
· Chirurgie gastrointestinala, care limiteaza absorbtia nutrientilor, inclusiv a calciului.
Alti factori de risc, care pot fi modificati
· Consumul de steroizi si anumite medicamente (pentru combaterea unor afectiuni precum: reflux gastric, cancer, convulsii, respingerea transplantului), care interfereaza cu procesul de reconstructie osoasa.
· Anumite afectiuni ce cresc riscul de osteoporoza (boala celiaca, boala inflamatorie intestinala, boli renale/hepatice, lupus, cancer, mielom multiplu, artrita reumatoida).
· Consumul excesiv de alcool
· Fumatul
· Lipsa miscarii.
Osteoporoza – simptomatologie, manifestari
· Modificari de postura - curbura a coloanei vertebrale
· Scadere a inaltimii
· Retragerea gingiilor
· Slabirea puterii mainilor
· Casarea unghiilor
· Fracturi osoase la nivelul soldului, al incheieturilor sau vertebrelor.
Osteoporoza – sfaturi de preventie
Osteoporoza poate fi prevenita prin administrarea anumitor medicamente sau suplimente alimentare, schimbarea stilului de viata, adoptarea unui regim alimentar sanatos si practicarea regulata a miscarii. Pentru intarirea oaselor si prevenirea pierderii osoase, recomandam un aport optim de:
· Calciu, care contribuie la reducerea ratei de pierdere a masei osoase
· Magneziu, care mentine sanatatea oaselor si sprijina functionarea normala a sistemului muscular
· Vitamina K2, cu rol in activarea proteinelor care regleaza integrarea calciului in oase, exact la locul in care este nevoie de el
· Vitamina D3, cu rol de fixare a calciului in oase si intarziere a aparitiei osteoporozei.
Puteti obtine aporturile optime de nutrienti prin intermediul Protocol „OSTEOPOROZA”, special conceput pentru o absorbtie ridicata ale acestor vitamine si minerale esentiale, datorata unor formule concentrate, pure, potrivite pentru vegani, adulti si copii deopotriva.
Totodata, nu uitati ca, asemenea muschilor, oasele devin mai puternice in timpul antrenamentelor. Cateva activitati sportive, simple, precum urcatul/coboratul scarilor, mersul pe jos, dansul, tenisul, aerobicul sau yoga v-ar putea ajuta sa preveniti instalarea osteoporozei.