Ce sunt uleiurile esentiale si pentru ce sunt ele bune

Ce sunt uleiurile esentiale si pentru ce sunt ele bune
Folosim adesea uleiuri esentiale in aromaterapie pentru relaxarea psihicului, corpului si spiritului. Uleiurile esentiale capteaza proprietatile vindecatoare si restauratoare ale naturii pentru a ne oferi o multitudine de beneficii pentru sanatate.
Insa, ce sunt, mai exact, uleiurile esentiale si cum functioneaza in practica aromaterapiei? Cum stim ca am facut cea mai buna alegere atunci cand optam pentru o astfel de forma de medicina alternativa, in care extractele de plante ar trebui sa ne sustina sanatatea si bunastarea?
Tocmai pentru ca unele dintre mentiunile de sanatate asociate cu uleiurile esentiale sunt controversate, am ales ca in acest articol sa explicam tot ce trebuie sa stiti despre uleiurile esentiale si efectele lor asupra sanatatii.
Ce sunt uleiurile esentiale?
Numim uleiuri esentiale compusii aromatici unici, extrasi din plante, care confera fiecarui ulei esential esenta sa caracteristica.
Cele mai comune metode de obtinere a uleiurilor esentiale din plante sunt distilarea cu abur si presarea la rece. In ambele tehnici, apa este folosita pentru a separa planta si uleiul. De exemplu, uleiul esential de lavanda este distilat cu abur din florile si mugurii violet deschis ale plantelor de lavanda. O singura sticla de lavanda contine uleiul a pana la patru plante.
Dincolo de flori, uleiurile esentiale sunt derivate din rasini, lemn, seminte si radacini. Uleiul esential de grapefruit provine din cojile stralucitoare ale fructelor, in timp ce lemnul de cedru, asa cum sugereaza si numele, este distilat cu abur din lemnul copacilor de cedru falnici. Uleiurile noastre esentiale pentru aromaterapie sunt apreciate pentru puritatea lor unica si calitatea superioara.
Odata extrase substantele chimice aromate, sunt combinate cu un ulei purtator/neutru in scopul crearii unui produs gata de utilizare.

De ce au plantele esente?
La Drogheria Vara, credem ca totul are un scop. Avand in vedere acest lucru, s-ar putea sa va intrebati care este scopul esentelor din plante. Ei bine, plantele isi folosesc, de fapt, esentele pentru a atrage polenizatori precum albinele, pentru a impiedica alte plante sa se dezvolte si sa creasca in jurul lor (tehnica cunoscuta si sub numele de „alelopatie”), pentru a se apara impotriva pradatorilor si pentru a se proteja de bacterii si boli.
Interesant este ca plantele isi folosesc si compusii aromatici pentru a se repara si a se vindeca. De exemplu, rasina unui copac vesnic verde are proprietati naturale anti-fungice care pot alunga ciupercile periculoase. Ganditi-va la esenta plantei ca la sistemul sau imunitar natural. Aceasta pastreaza planta sanatoasa si protejata, eliberand, totodata, o aroma regeneratoare. Sub forma de ulei esential, esentele plantelor pot avea un efect benefic similar asupra corpului si mintii noastre.

Cum functioneaza uleiurile esentiale?
Uleiurile esentiale au nenumarate utilizari si aplicatii care va pot imbunatati viata de zi cu zi. Fiecare ulei esential este alcatuit din constituenti chimici naturali si compusi care ofera diferite tipuri de beneficii terapeutice. Unele uleiuri esentiale au mii de constituenti, fiecare avand un posibil beneficiu terapeutic asupra sanatatii emotionale, fizice sau mentale. Intelegerea modului in care sunt utilizate uleiurile esentiale va poate ajuta sa invatati cum sa le aplicati in viata de zi cu zi.
· Substantele chimice din uleiurile esentiale pot interactiona cu corpul nostru in mai multe moduri. Odata aplicate pe piele, unele substante chimice din plante sunt absorbite. Atentie, insa! Uleiurile esentiale pot fi utilizate in scop terapeutic doar dupa ce au fost diluate intr-un ulei neutru (ca de exemplu, uleiul de masline/uleiul de jojoba/uleiul de migdale dulci, etc.). Nu aplicati uleiuri esentiale direct pe piele, deoarece sunt foarte puternice si va pot provoca reactii alergice (indeosebi cele bogate in fenoli, cum ar fi scortisoara).
Absorbtia uleiurilor poate fi imbunatatita prin diferite metode de aplicare, precum aplicarea cu caldura sau in diferite zone ale corpului.
Totodata, prin inhalarea aromelor uleiurilor esentiale, sunt stimulate zone ale sistemului nostru limbic - care este o parte a creierului nostru si care joaca un rol important in ceea ce priveste emotiile noastre, comportamentul, simtul mirosului si memoria pe termen lung. Interesant este si faptul ca sistemul limbic este puternic implicat in formarea amintirilor – asa explicam de ce mirosurile familiare ne pot declansa emotii sau amintiri.
Probabil ca ni s-a intamplat tuturor ca la un moment dat uleiurile esentiale sa exercite un efect fizic asupra corpului nostru. Explicatia? Sistemul limbic, despre care am vorbit in randurile de mai sus, joaca un rol in controlul anumitor functii fiziologice inconstiente, printre care respiratia, ritmul cardiac si tensiunea arteriala.

Beneficiile pentru sanatate ale uleiurilor esentiale
Uleiurile esentiale pot avea un efect benefic asupra corpului si psihicului, promovand o stare generala de sanatate buna. Din acest motiv, oferim o serie de uleiuri unice si amestecuri de uleiuri esentiale special create in acest scop, precum uleiurile esentiale SOIL sau uleiuri esentiale Vara Beauty, inclusiv sub forma de roll on pentru o aplicare rapida si usoara.
Structurile chimice unice ale uleiurilor esentiale le confera acestora proprietati calmante si de echilibrare, in timp ce altora, proprietati energizante, de stimulare a bunei dispozitii. Cert este faptul ca simtul nostru olfactiv poate genera raspunsuri fiziologice, mentale si emotionale puternice.
Studiile pe eprubeta au demonstrat efectele antimicrobiene ale uleiurilor esentiale cum ar fi cele de  menta si din arbore de ceai. Pentru o piele sanatoasa, va punem la dispozitie uleiuri esentiale cu proprietati hranitoare si vindecatoare, antimicrobiene si bogate in antioxidanti ce repara daunele cauzate de bacterii, poluanti de mediu, muscaturi de insecte si raze UV.

Alte utilizari
Curatare si dezodorizare. Reimprospatarea suprafetelor si a spatiilor cu uleiuri esentiale din Drogheria Vara are avantajul dublu de a adauga arome vibrante in timp ce purifica in mod natural. Pentru eliminarea mirosurilor neplacute, eucaliptul si lamaia sunt, de asemenea, incredibil de eficiente.
Repelenti naturali pentru insecte. Uleiurile esentiale pot fi considerate o alternativa sigura si prietenoasa cu mediul la repelentii artificiali impotriva tantarilor. Cercaetarile stiintifice au aratat ca unele uleiuri, precum citronela, au capacitatea de a respinge anumite tipuri de tantari  pentru aproximativ doua ore. Mai mult, timpul de protectie impotriva insectelor poate fi prelungit pana la trei ore, atunci cand citrobela este utilizata in combinatie cu vanilina.
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!