Ce vitamine sunt esentiale atunci cand avem sinuzita?

Ce vitamine sunt esentiale atunci cand avem sinuzita?
Sinuzita este o inflamatie a sinusurilor paranazale, adesea cauzata de infectii sau alergii, care poate provoca simptome precum congestie nazala, dureri faciale si presiune in zona sinusurilor. Pe langa tratamentele medicale conventionale, anumite vitamine sinuzita pot juca un rol esential in gestionarea si prevenirea afectiunii, sustinand sistemul imunitar si reducand inflamatia.
Suplimentele ajuta corpul sa functioneze corect, completand necesarul de nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii. Acestea pot fi gasite sub diverse forme, cum ar fi vitamine, minerale sau produse pe baza de plante. Totusi, femeile insarcinate sau persoanele cu alte probleme de sanatate ar trebui sa consulte un specialist inainte de a folosi orice supliment pentru sinuzita.

Suplimente pentru sinuzita

  • N-acetilcisteina (NAC)
Acest supliment are efecte antioxidante si proprietati mucolitice. Mucoliticele sunt compusi naturali care ajuta la subtierea mucusului acumulat in sinusuri. Prin urmare, pacientii cu sinuzita pot lua acest supliment pentru a restabili nivelurile normale de mucus si a sprijini sistemul respirator in vederea unei vindecari mai rapide.
In plus, acest aminoacid alimentar imbunatateste functionarea plamanilor si a ficatului. Totusi, persoanele care sufera de astm, pe langa sinuzita, trebuie sa fie constiente de posibilele efecte secundare care pot aparea dupa administrarea acestui supliment.
  • Bromelaina
O sursa bogata de bromelaina este ananasul. Un astfel de supliment este un tip de enzima care descompune proteinele. Aceasta ajuta la reducerea tusei si a secretiei de mucus cauzata de sinuzita, precum si la ameliorarea presiunii si inflamatiei sinusale.
In unele cazuri, acest supliment este adesea combinat cu flavonoidul quercetina, care actioneaza ca antihistaminic. De asemenea, bromelina are proprietati de subtiere a sangelui, motiv pentru care persoanele care iau anticoagulante nu ar trebui sa ia acest supliment fara consultarea unui specialist.
  • Quercetina
O doza de 400-500 mg de quercetina, administrata de 3 ori pe zi, poate fi foarte eficienta in tratarea sinuzitei. Acest flavonoid se gaseste in ceapa, mere, ceai verde si chiar vin. Suplimentul poate ameliora diverse simptome de alergie prin inhibarea productiei de histamina. Totusi, este important de retinut ca suplimentele pot interactiona cu alte medicamente, inclusiv antibioticele.
  • Probiotice
In urma unui studiu stiintific, cercetatorii au confirmat ca persoanele care sufera de sinuzita cronica ar trebui sa ia un probiotic Lactobacillus sakei, care ajuta la obtinerea unui efect de usurare aproape instantaneu. Aceste bacterii limiteaza proliferarea bacteriilor daunatoare, inclusiv Staphylococcus aureus, care este responsabil pentru sinuzita. Unele surse naturale ale acestei bacterii sunt kimchi fermentat si culturi starter pentru carnati.

Vitamine sinuzita. Cele mai comune suplimente pentru sinusuri

Acestea sunt cele mai comune suplimente alimentare pe care oamenii le iau atunci cand sufera de sinuzita, in special vitaminele C, A, E si D.
  1. Vitamina C
Medicii recomanda consumul de alimente bogate in vitamina C, cum ar fi lamaile, conopida, varza kale, sucul de ardei galben, in caz de infectie. Exista doua motive principale pentru a lua 1000 mg de vitamina C zilnic:
  • Stimuleaza imunitatea si ajuta corpul sa lupte impotriva sinuzitei.
  • Previne agravarea infectiei.
In plus, vitamina C actioneaza ca un antioxidant, protejand organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi. Consumul regulat poate preveni raceala comuna - o cauza frecventa a sinuzitei. Persoanele cu sinuzita pot lua fie vitamina C din alimentatie, fie din suplimente alimentare, cum ar fi vitamina C lipozomala.
  1. Vitamina A
Pentru cei cu sinuzita cronica, doza zilnica recomandata de vitamina A este de 25.000 UI.
Aceasta este bogata in carotenoizi, care stimuleaza sistemul imunitar si ajuta organismul sa lupte impotriva bacteriilor si virusurilor. De asemenea, vitamina A mentine sanatatea pielii si a mucoaselor, actionand ca o bariera impotriva agentilor patogeni.
Surse naturale includ spanacul, legumele cu frunze verzi, uleiul din ficat de cod, ouale, etc. Daca nu poti obtine suficienta vitamina A din alimentatie, consulta un medic pentru a lua suplimente de vitamina A.
  1. Vitamina E
Ca si alte vitamine, vitamina E are proprietati antioxidante. Specialistii recomanda ca doza zilnica sa nu depaseasca 1000 UI.
Pe langa faptul ca repara celulele deteriorate, vitamina E imbunatateste si circulatia sangelui catre sinusuri. Deoarece sursele naturale de vitamina E sunt limitate (ex.: uleiul de germeni de grau), suplimentele de vitamina E pot fi utile atunci cand te confrunti cu nas infundat, dureri de cap sau alte simptome ale sinuzitei.
  1. Vitamina D
Vitamina D poate preveni recurenta sinuzitei. Cea mai naturala sursa de vitamina D este expunerea la soare, dar daca aceasta nu este posibila, poti lua suplimente de vitamina D3 pe cale orala.
Daca ai simptome persistente, discuta cu medicul pentru a gasi combinatia potrivita de vitamine sinuzita si suplimente!

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!