Cum ajuta zincul sistemul imunitar?

Cum ajuta zincul sistemul imunitar?
Zincul este un mineral esential pentru functionarea corecta a sistemului imunitar si joaca un rol vital in mentinerea sanatatii si apararii organismului impotriva infectiilor.
Prezenta zincului este foarte importanta in corpul nostru nu doar ca parte a sistemului imunitar, dar si in numeroase procese biochimice, datorita naturii sale structurale si catalitice.
In lipsa zincului, functionarea corecta a acestor enzime si proteine ar fi compromisa, ceea ce ar duce la dereglari semnificative in diverse procese fiziologice.

De ce este important?
Unele cercetari au sugerat ca atunci cand nivelurile de zinc sunt scazute in organism, acesta poate scadea sensibilitatea la insulina si nivelul de testosteron, iar suplimentarea sa le poate ajuta sa revina la normal. In plus, raceala obisnuita nu dureaza mult atunci cand consumam suplimente de zinc.

Proprietati antioxidante
Zincul ajuta la protejarea celulelor imunitare de stresul oxidativ, care este cauzat de radicalii liberi. Stresul oxidativ poate deteriora celulele imunitare si poate afecta capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor. Zincul actioneaza ca un antioxidant, prevenind astfel daunele celulare.

Reglarea functiei imune
Corpul nostru are nevoie de zinc pentru a activa celulele T (sau limfocitele). Aceste celule controleaza si regleaza raspunsurile imune, fiind responsabile pentru atacarea celulelor canceroase sau infectate. Deficienta de zinc in organism poate afecta grav modul in care functioneaza sistemul nostru imunitar.

Rol in tratarea racelii
Raceala obisnuita este cauzata de rinovirus, despre care stim ca se dezvolta in tractul respirator. Suplimentele cu zinc sunt folosite in tratamentul racelii si pot reduce semnificativ episoadele, impiedicand inmultirea rinovirusului.

Rol in vindecarea ranilor
Zincul este un micronutrient si este adesea considerat a fi esential in reglarea fiecarei etape a procesului de vindecare a ranilor - variind de la repararea membranei, stresul oxidativ, coagularea, inflamatia si apararea imuna, reepitelizarea tesuturilor, angiogeneza/formarea fibroasei. Persoanele care sufera de rani cronice sunt adesea catalogate cu deficienta de zinc. In acest scop, zincul este un element-cheie in cremele pentru piele si este, de asemenea, utilizat pentru tratarea eruptiilor cutanate si a altor iritatii ale pielii.

Cum ne influenteaza zincul imunitatea?
  • Contribuie la modularea sistemului imunitar
Despre mecanismele imunologice prin care zincul moduleaza susceptibilitatea crescuta la infectie au fost efectuate studii intinse pe decenii. Iar un lucru este cert: ca acest mineral are capacitatea de a influenta mai multe aspecte ale sistemului imunitar, de la bariera pielii pana la reglarea genelor in limfocite.
Zincul functioneaza ca un modulator al raspunsului imun prin disponibilitatea sa, care este strans reglementata de mai multi transportatori. Atunci cand acest mecanism este perturbat, disponibilitatea zincului este redusa, modificand supravietuirea, proliferarea si diferentierea celulelor diferitelor organe si sisteme si, in special, a celulelor sistemului imunitar.
  • Ajuta la mentinerea unui echilibru in celulele T
Deficienta de zinc afecteaza celulele implicate atat in imunitatea innascuta, cat si in cea adaptativa, la toate nivelurile. Aceste celule includ monocite, celule polimorfonucleare, celule ucigase naturale, celule T si celule B.
Functiile celulelor T si echilibrul dintre diferitele subseturi de celule T helper sunt in special susceptibile la modificari ale starii zincului. In timp ce deficienta sa provoaca o scadere a imunitatii innascute si adaptative, o deficienta cronica poate duce chiar la inflamatie.

Ce se intampla cu imunitatea cand exista o lipsa de zinc?
Se poate presupune ca aportul alimentar insuficient este unul dintre motivele generale, dar deficienta de zinc ar putea fi atribuita, in esenta, malabsorbtiei si bolilor cronice precum diabetul.
In general, deficienta de zinc a fost asociata cu pierderea poftei de mancare, intarzierea cresterii, diareea, caderea parului, leziuni in regiunea ochilor si a pielii si hipogonadism la barbati.
Acestea fiind spuse, o functionare defectuoasa a sistemului imunitar poate fi observata si la persoanele cu niveluri scazute de zinc. Intrucat afecteaza modul in care sistemul imunitar reactioneaza la inflamatii, o deficienta de zinc poate juca un rol decisiv in bolile cardiovasculare, diabet, cancer si alte tulburari care implica inflamatii.
Multe studii confirma scaderea nivelului de zinc odata cu inaintarea in varsta. Desi aceasta nu este o regula generala, aportul adecvat al mineralului prin administrarea zilnica a unor suplimente de zinc reprezinta o masura de imbunatatire a imunitatii si de a reduce eficient raspunsurile inflamatorii cronice la varstnici. Limita superioara tolerabila este de 40 miligrame pentru persoanele peste 18 ani.

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!