Afla cum poti avea o memorie mai buna

Afla cum poti avea o memorie mai buna
Stiai ca inclusiv in creierul persoanelor cu varsta de 90 de ani continua sa ia nastere noi neuroni? Merita sa ne purtam permanent de grija! Schimbarile in bine sunt inca posibile. Ne putem conserva, timp indelungat, abilitatile cognitive, prin corectarea obiceiurilor gresite, revizuirea alimentatiei si integrarea exercitiului fizic in rutina noastra zilnica.
Sta in puterea puterea noastra sa ne pastram memoria in forma maxima. Aprovizionandu-ne corpul cu un „carburant” de calitate superioara, putem resimti efectele pozitive pana la nivel celular. Strategiile prezentate in continuare ne cresc sansele mentinerii in forma din punct de vedere mental, protejand, totodata, sanatatea creierului si a sistemului nervos.

Fa suficienta miscare si oxigeneaza-ti creierul

Cresterea ritmului cardiac de 3 ori pe saptamana, timp de 20 de minute, chiar si printr-un simplu mers, iti scalda creierul in oxigen si il ajuta sa formeze noi celule. Oxigenul este esential pentru viata si este crucial pentru sanatatea si functia creierului nostru. Acesta joaca un rol critic in mentinerea functionarii corecte a corpului si mintii noastre. Creierul are nevoie de o cantitate constanta de oxigen pentru a-si indeplini diferitele functii, inclusiv reglarea starii de spirit, a atentiei, a memoriei si multe altele.
Oxigenul suplimentar poate avea un efect pozitiv asupra functiei cognitive si a sanatatii creierului. Nivelurile crescute de oxigen din creier pot spori claritatea mentala si concentrarea. De asemenea, pot ajuta la imbunatatirea memoriei si la cresterea performantei cognitive generale. In plus, nivelurile crescute de oxigen s-au dovedit a avea un efect calmant asupra creierului, reducand anxietatea si imbunatatind bunastarea mentala generala.
Sportul elibereaza neurotrofine, acele proteine de care creierul are nevoie pentru formarea neuronilor si crearea sinapselor. Foarte recomandate sunt plimbarile in ritm rapid, mersul nordic (Nordic Walking), inotul, joggingul, cunoscute pentru oxigenarea optima a organismului.

Plante pentru o memorie sanatoasa

Exista plante care pot stimula creierul si promova o memorie sanatoasa. Pe langa celebrele ajutoare pentru creier, precum ginkgo biloba, ginseng sau roinita, in lista de plante pentru memorie a fost trecuta la loc de cinste ciuperca Hericium erinaceus (Coama Leului/Lions Mane) - unul dintre cele mai cunoscute nootropice, cunoscute drept  suplimente care imbunatatesc performanta mentala, sustin functia cognitiva, concentrarea si atentia.
Stimuland factorul de crestere a nervilor (NGF – Nerve Growth Factor) in creier, extractul din Coama Leului sprijina cresterea neuronala,  regenerarea si plasticitatea sinaptica. Astfel, prin administrarea optima a ciupercii medicinale, putem sustine activitatea creierului, imbunatati performanta cognitiva, crescand, in acelasi timp, puterea de concentrare si memorare.

Brahmi (Gotu Kola),  sub numele sau stiintific de Centella asiatica, este o planta folosita de secole pentru sanatatea creierului si a sistemului nervos. Considerata, in Ayuverda, planta iluminarii, aceasta stimuleaza circulatia de la nivelul creierului si a sistemului nervos, promoveaza o memorie sanatoasa si o mai mare claritate mentala, avand un rol benefic in deficitul de atentie, pierderile de memorie, inclusiv in Alzheimer sau alte boli neurodegenerative. Considerate printre cei mai puternici adaptogeni, frunzele de Brahmi-Gotu-Kola (Centella asiatica) confera suport pentru sistemul nervos, amelioreaza starea psihica, imbunatateste memoria, avand actiune benefica in tulburarile cu deficit de atentie si bolile neurodegenerative.
De puterile tamaduitoare ale ambelor plante putem beneficia prin administrarea suplimentului  alimentar Protocol MEMORIE/CONCENTRARE, compus din 3 produse componente - Magneziu Bisglicinat („fully reacted), Lion's Mane si Brahmi – bogate in substante nutritive, pentru o memorie infailibila.

Mananca si bea in mod inteligent

Desi creierul nostru nu reprezinta decat 2% din greutatea corpului, el consuma 20% din energia totala pe care este nevoit sa o extraga permanent din tesutul adipos, sub forma glucozei. Asa se explica si faptul ca suntem proiectati genetic sa consumam alimente de fiecare data cand avem ocazia. Hrana ideala pentru creier nu necesita eforturi deosebite, diete speciale sau seturi de reguli complicate, ci doar cateva „griji” alimentare care sa nu ne submineze performantele memoriei.
Carbohidratii simpli, precum painea alba, scad rapid nivelul zaharului din sange, producand dificultati de concentrare. Pe de alta parte, carbohidratii complecsi, precum cerealele integrale, ne alimenteaza creierul cu energie pentru o mai buna perioada de timp. Legumele colorate, uleiurile vegetale de inalta calitate, leguminoasele bogate in proteine si produsele lactate sarace in grasimi ne furnizeaza vitamine, nutrienti si minerale importante pentru imbunatatirea memoriei.
Printre adevaratele alimente pentru creier se numara afinele (foarte bogate in antioxidanti), bananele (bogate in magneziu), nucile crude (contin lecitina, vitamine B, zinc), legumele cu frunze verzi (bogate in acid folic), germenii de grau (contin spermidina) si pestele (cel bogat in acizi grasi Omega-3). Lichidele sunt si ele importante: pentru a permite creierului nostru sa reactioneze corect la stimuli, avem nevoie, zilnic, de minimum 200 militri de apa per kilogram/corp.

Fa treburile pe rand

Cine nu si-ar dori sa execute mai multe sarcini in acelasi interval de timp? Multitasking-ul, asa cum mai este cunoscut, ii induce creierului o permanenta stare de alerta, ne suprasolicita memoria de lucru, reducand capacitatea de concentrare pe termen lung. Cand indeplinesti sarcini, luandu-le pe rand, vei fi de doua ori mai productiv/a. Nu te poti concentra sub nicio forma, in situatia data? Respira adanc si reflecteaza cum ai putea rezolva problema intr-un alt mod.


Asigura-ti o buna igiena a somnului

Lipsa somnului poate provoca probleme de memorie, deoarece blocheaza procesul de recuperare. Cea mai importanta functie a somnului profund sta in consolidarea memoriei. Odata cu inaintarea in varsta, durata lui se reduce tot mai mult, astfel ca o buna igiena a somnului este esentiala. Stai departe de somniferele chimice si de consumul in exces de alcool. In schimb, respecta aceleasi ore la culcare si trezire, printr-o expunere indelungata la lumina zilei si o activitate sporita in faza de trezire.
 
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!