In perioadele de deficit, vitamina C este retinuta in creier, in detrimentul altor tesuturi, ceea ce sugereaza ca joaca un rol esential in mentinerea functiei cognitive. De asemenea, contribuie la sinteza colagenului, neurotransmitatorilor si altor procese fiziologice.
Rolul vitaminei C pentru sistemul imunitar
Vitamina C lipozomala este esentiala pentru functia sistemului imunitar. Ea sustine productia de globule albe, in special a neutrofilelor. Neutrofilele scaneaza organismul in cautarea infectiilor si sunt primele care intervin in cazul unei invazii. Acestea patrund in tesutul infectat si inglobeaza agentii patogeni.In timpul acestui proces, neutrofilele produc o cantitate mare de specii reactive de oxigen (ROS). Vitamina C sporeste apararea antioxidanta a neutrofilelor si a altor celule imunitare, precum limfocitele si fagocitele. Ea protejeaza neutrofilele de deteriorarile care pot aparea atunci cand inglobeaza agenti patogeni, permitandu-le sa continue acest proces pentru o perioada mai lunga de timp si sustinand functiile normale ale celulelor, cum ar fi capacitatea lor de a detecta infectiile.
De asemenea, vitamina C joaca un rol in productia de interferoni. Celulele imunitare elibereaza interferoni, un grup de proteine produse ca raspuns de aparare impotriva virusurilor. Unele dovezi sugereaza ca vitamina C poate stimula productia de interferoni.
Cata vitamina C ar trebui sa consum zilnic?
Deficienta de vitamina C, mult mai rara in zilele noastre, este cunoscuta sub denumirea de „scorbut”. In prezent, doza zilnica recomandata pentru adulti este de 45 mg pe zi, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Aceasta valoare creste la 60 mg in timpul sarcinii si la 85 mg in perioada alaptarii. Pentru copii, necesarul variaza usor. 45 mg echivaleaza aproximativ cu o portocala. Multi cercetatori considera, insa, ca doza optima zilnica este mult mai mare.Cercetarile arata ca organismul absoarbe complet o doza de 200 mg de vitamina C, dar peste aceasta cantitate absorbtia scade. Asta sugereaza ca mecanismul intestinal de transport al vitaminei C este optimizat pentru a absorbi pana la 200 mg la un moment dat. Daca iei zilnic 1000 mg sau mai mult dintr-o singura doza orala, o mare parte din aceasta este, probabil, eliminata de organism.
Cata vitamina C ar trebui sa iei pentru a preveni raceala?
Raceala comuna reprezinta infectia virala a tractului respirator superior. Studiile arata ca doza si durata suplimentarii pot influenta eficienta vitaminei C in prevenirea si reducerea duratei racelii.
-
Cand este cel mai eficienta vitamina C?
Vitamina C functioneaza cel mai bine cand este luata preventiv (profilactic) si in doze mai mari la aparitia simptomelor. O doza mai mare la debutul simptomelor poate scurta durata racelii cu pana la 26%. Insa, daca vitamina C este luata doar la aparitia simptomelor, nu se va observa o reducere notanila a duratei racelii.
-
Cum trebuie administrata?
Vitamina C are un timp de injumatatire de aproximativ 5 ore, asa ca este important sa fie administrata pe parcursul zilei, deoarece o doza mare luata dintr-o data are o biodisponibilitate limitata.
-
Este eficienta vitamina C pentru preventie?
Dovezile sunt mixte. O meta-analiza a aratat ca suplimentarea preventiva a redus riscul de raceala cu doar 4%. Totusi, cei care luau vitamina C preventiv au avut simptome mai usoare si o durata mai scurta a racelii, comparativ cu cei care nu suplimentau. In cazul persoanelor expuse la stres extrem, cum sunt sportivii de anduranta, riscul de raceala a fost redus chiar si cu 50%.
-
Recomandari de dozaj
Preventie (profilactic):
-
200 mg de vitamina C, de 2 ori pe zi.
La aparitia simptomelor:
-
2 g de vitamina C pe zi, administrata pe tot parcursul zilei;
-
150-200 mg la fiecare 2 ore (4-6 ori pe zi) pentru a mentine concentratia plasmatica.