Vitamina C lipozomala de la Drogheria Vara este un supliment care utilizeaza tehnologia lipozomala pentru a imbunatati absorbtia si biodisponibilitatea vitaminei C.
Vorbim despre o forma de vitamina C care este inconjurata de mici particule de lipide (grasimi) numite lipozomi. Aceste lipide formeaza un tip de „capsula”care protejeaza vitamina C si ajuta la transportul acesteia prin sistemul digestiv in celulele organismului.
Cum functioneaza vitamina C lipozomala in corpul nostru
Lipozomii contin fosfolipide, substante asemanatoare grasimilor care se gasesc si in membranele celulare ale corpului nostru. Din acest motiv, corpurile noastre pot procesa nutrientii gasiti in lipozomi pe masura ce trec prin stratul dublu lipidic mult mai rapid decat atunci cand sunt livrati in alte substante.
Alte forme de vitamina C nu contin aceasta substanta familiara a membranei celulare. In schimb includ ingrediente pe care organismul dureaza mai mult sa le descompuna, folosind acid gastric dur pentru a face acest lucru – ceea ce lasa, in cele din urma, mai putina vitamina de procesat in intestinul subtire.
Studiile clinice au descoperit ca acidul ascorbic incapsulat lipozomal are o biodisponibilitate de 1,77 ori mai mare decat metodele traditionale.
Vitamina C lipozomala ofera beneficii imbunatatite in comparatie cu vitamina C standard in mai multe planuri legate de sanatate. Aici, este inclusa, de asemenea, vitamina c copii lipozomala, formulata special pentru varsta lor.
Productia de colagen (sanatatea pielii)
Vitamina C este esentiala pentru productia de colagen, care contribuie la fermitatea si elasticitatea pielii, intarziind imbatranirea. De asemenea, are proprietati antioxidante care ajuta la protejarea pielii de daunele oxidative si de efectele daunatoare ale razelor UV.
Avand o biodisponibilitate mai ridicata, vitamina C lipozomala poate oferi o protectie mai buna impotriva radicalilor liberi si poate stimula intr-un mod mai eficient sinteza colagenului. Acest lucru poate contribui la o piele mai sanatoasa, mai ferma si mai tanara.
Sanatatea inimii
Ca antioxidant, vitamina C a fost legata de imbunatatirea sanatatii inimii. Studiul „Vitamin C and Heart Health: A Review Based on Findings from Epidemiologic Studies” sugereaza ca vitamina C poate influenta imbunatatirea profilurilor lipidice, rigiditatea arteriala si functia endoteliala (membrana din interiorul inimii si vaselor de sange).
Exista si alte utilizari sanatoase ale vitaminei C, despre care se crede ca ajuta la prevenirea leziunilor ischemice de reperfuzie.
Datorita absorbtiei si biodisponibilitatii mai bune, vitamina C lipozomala poate oferi un suport mai eficient pentru sanatatea inimii prin reducerea inflamatiei si a stresului oxidativ, si poate contribui la mentinerea unui sistem cardiovascular sanatos.
Dispozitie si stare de bine
Vitamina C a fost legata de functiile noastre neurologice, avand un rol important in sinteza neurotransmitatorilor precum dopamina si norepinefrina.
Vitamina C lipozomala poate sprijini mai eficient productia de neurotransmitatori, poate ajuta la mentinerea unei stari emotionale echilibrate si a unei dispozitii pozitive.
Vitamina C poate oferi un sprijin cognitiv suplimentar, deoarece este capabila sa traverseze bariera hematoencefalica, ajutand la mentinerea nivelurilor sanguine sanatoase in creier.
Sustinerea sistemului imunitar
Vitamina C a fost mult timp legata de scurtarea racelilor, ajutand la prevenirea pneumoniei si ameliorarea simptomelor tetanosului.
Este bine cunoscuta pentru rolul sau in sustinerea sistemului imunitar, ajutand la stimularea functiei leucocitelor si la protejarea celulelor imunitare de stresul oxidativ.
Datorita unei mai bune absorbtii, forma lipozomala poate oferi un suport mai eficient pentru sistemul imunitar, contribuind la o aparare mai puternica impotriva infectiilor si a bolilor.
Sanatatea intestinala
Vitamina C contribuie la mentinerea unei bune sanatati intestinale prin sprijinirea integritatii mucoasei intestinale si prin promovarea unei flore intestinale sanatoase.
Atunci cand luam vitamina C lipozomala putem contribui la o mai buna sanatate intestinala, ajutand, implicit, la mentinerea echilibrului microbiomului intestinal si la protejarea mucoasei intestinale de daunele oxidative.
Sanatatea ochilor
Forma standard a vitaminei este importanta pentru sanatatea ochilor, contribuind la protejarea retinei si la prevenirea degenerescentei maculare legate de varsta (AMD). De asemenea, poate ajuta la mentinerea transparentei cristalinului si la prevenirea cataractei.
Cu o biodisponibilitate superioara, forma lipozomala poate asigura un nivel constant si mai eficient de vitamina C in sange, ceea ce poate sprijini mai bine sanatatea ochilor si protectia impotriva afectiunilor oculare.
Care este doza recomandata de vitamina C lipozomala?
Deoarece vitamina C lipozomala are o biodisponibilitate ridicata, nu trebuie luata in cantitati enorme.
Potrivit Institutului National de Sanatate (NIH), doza recomandata de vitamina C este de 75 mg/zi pentru femeile de peste 19 ani si 90 mg/zi pentru barbatii de peste 19 ani. Fumatorii sunt sfatuiti sa ia in plus 35mg/zi, iar femeile gravide sunt incurajate sa consume 85mg/zi. Suplimentele cu vitamina C, cum ar fi cele cu vitamina C lipozomala, ofera, de obicei, intre 250 mg si 1000 mg per doza.
Doza vitamina C copii lipozomala:
- Copii mici (1-3 ani): 100-200 mg pe zi
- Copii (4-8 ani): 200-400 mg pe zi
- Copii (9-13 ani): 400-600 mg pe zi
- Adolescenti (14-18 ani): 600-1000 mg pe zi.
Are vitamina C lipozomala efecte secundare?
Exista foarte putine efecte secundare cunoscute in urma administrarii de vitamina C. Acest lucru este posibil deoarece vitamina C este solubila in apa, ceea ce inseamna ca orice surplus este eliminat din organism.
Limita superioara a ceea ce oamenii sunt sfatuiti sa consume este de aproximativ 2.000 mg zilnic de vitamina C – cu alte cuvinte, ar fi destul de dificil sa luati aceasta cantitate de vitamina C, chiar daca dieta ar include si o cantitate semnificativa din aceasta.
Desi este dificil sa te supradozezi cu vitamina C din suplimente, doze extrem de mari pot cauza diaree, crampe abdominale, pietre la rinichi sau greata.