Vestea buna este ca aceste suplimente care includ vitamine, minerale, plante, aminoacizi si enzime, pot ajuta. Atentie, insa! Inainte de administrare, este recomandat sa ceri sfatul specialistului, mai ales daca suferi si de alte conditii medicale.
Magneziu
Se pare ca persoanele cu migrene au niveluri mai scazute de magneziu decat restul dintre noi. Magneziul se gaseste in mod natural in alimente precum spanacul, nucile si cerealele integrale. Acest mineral si electrolit esential organismului uman, implicat in peste 300 de functii in organism, ajuta la controlul tensiunii arteriale si a zaharului din sange, iar muschii si nervii au nevoie de el pentru a functiona corect.
Doza recomandata este de 400 miligrame de magneziu, zilnic, in cure de minimum 3 luni. Depasirea dozei recomandate poate aduce efecte secundare, inclusiv:
· Greata
· Crampe
· Diaree
Suplimentele de magneziu pot, de asemenea, interfera cu unele antibiotice.
Feverfew (Tanacetum Parthenium)
Spilcuta, sau Iarba Fetei, este o planta care arata ca o margareta sau musetelul, si care are o istorie indelungata in tratarea febrei, precum si a durerilor cauzate de inflamatie. Partenolida este ingredientul activ al plantei, ca de altfel, cel mai important constituent al acesteia.
Puterea sa naturala este perfect completata de doua vitamine importante din complexul B - B2 si B5 - cu rol important in tratarea migrenelor sau durerilor de cap. Feverfew, sau "Antinevralgicul natural", poate preveni migrenele, fiind util si impotriva durerilor de cap aparute in timpul diminetii, dupa „o seara de bautura” (pentru a fi eficient, trebuie, insa, administrat inainte de aparitia migrenei alcoolice).
Incepe cu o doza mica, de aproximativ 50 de miligrame pe zi. Este bine de stiut ca poate dura cateva luni pentru a vedea rezultatele. Este interzisa administrarea suplimentului in cazul tratamentelor cu medicamente anticoagulante.
Coenzima Q10
Coenzima Q10, uneori numita coQ10, face parte din metabolism. Alimente precum ficatul, cerealele integrale si pestele gras (somonul, de exemplu) sunt principalele surse de hrana pentru aceasta vitamina. Intr-un mic studiu, persoanelor cu migrene li s-a administrat, zilnic, coenzima Q10. Mai mult de 60% dintre participanti au avut o scadere cu 50% a numarului de zile in care au avut o migrena.
Q10 este o substanta care se gaseste, in special, in mitocondriile celulelor. Produsa in cantitati adecvate in organism la o varsta frageda, aceasta incepe sa scada semnificativ odata cu inaintarea in varsta, motiv pentru care ar trebui suplimentata.
CoQ10 nu are multe efecte secundare majore, desi poti experimenta tulburari stomacale sau senzatie de greata. Dozele mai mari de 300 miligrame, administrate zilnic, pot afecta ficatul. De asemenea, anticoagulantele pot incetini absorbtia coQ10.
Protocol „PREVENTIE MIGRENE”, cu 3 produse componente - Magneziu Pidolat cu actiune rapida, Feverfew cu B2 si B5, si Coenzima Q10 Lipozomal cu vitamina D3 – este schema ideala de preventie/tratare a migrenelor, care se prezinta cu o biodisponibilitate mai buna decat vitaminele si suplimentele traditionale, oferind, totodata, efecte benefice chiar si dupa o perioada scurta de administrare.
Melatonina
Melatonina reprezinta un hormon natural, similar cu indometacinul, un medicament antiinflamator, utilizat pentru tratarea durerilor de cap si migrenelor. Unele cercetari arata ca persoanele cu migrene cronice au niveluri foarte scazute de melatonina.
Un studiu a comparat melatonina cu amitriptilina (un medicament utilizat in prevenirea migrenei) si cu un placebo. Rezultatele acestui studiu au aratat ca melatonina a fost mai eficienta decat un placebo in prevenirea migrenelor. De asemenea, a avut mai putine efecte secundare decat amitriptilina si a fost la fel de eficace.
Melatonina, in general, nu reprezinta un pericol pentru organism, dar poate provoca somnolenta in timpul zilei. In cazuri rare, poate provoca disconfort abdominal si chiar episoade scurte de depresie. Daca iei un anticoagulant, un imunosupresor, medicamente pentru diabet sau pilule contraceptive, discuta cu medicul specialist, deoarece toate acestea pot interactiona cu melatonina.
Riboflavina
Cunoscuta si sub denumirea de vitamina B2, aceasta poate scadea frecventa si intensitatea migrenelor la unele persoane. O gasim in mod natural in alimente precum:
· Carne
· Oua
· Lapte
· Legume verzi
· Nuci
· Faina imbogatita nutritional.
Si, ca multe alte vitamine B, poate fi disponibila sub forma de suplimente care pot fi administrate zi de zi.
Riboflavina joaca un rol-cheie in metabolism, procesul prin care organismul nostru produce energie. Cercetarile au aratat ca persoanele cu migrene pot intampina dificultati in acest proces. Iar aceasta problema ar putea fi responsabila pentru durerile de cap.