Primul lucru pe care majoritatea profesionistilor din domeniul sanatatii va vor spune sa-l faceti pentru a va mentine pielea sanatoasa este sa va limitati expunerea la razele ultraviolete (UV) nocive si sa purtati protectie solara odata cu expunerea la lumina soarelui.
Dar soarele nu este chiar atat de rau. Stiai ca sunt suficiente doar 10–15 minute de expunere zilnica pentru producerea vitaminei D pe intreaga piele? Vitamina D este una dintre cele mai bune vitamine pentru piele, impreuna cu vitaminele C, E si K.
Asigurandu-te ca obtii suficiente vitamine, iti vei putea mentine pielea sanatoasa si tanara. Acest lucru se poate traduce prin reducerea:
- petelor intunecate;
- rosetei;
- ridurilor;
- petelor pigmentare;
- uscarii excesive.
Vitaminele pentru o piele sanatoasa de la Drogheria Vara
Pentru a-ti prezenta vitaminele de la Drogheria Vara dedicate unei pieli sanatoase, este esential sa oferim informatii detaliate despre beneficiile fiecarei vitamine, modul de administrare si avantajele lor specifice pentru sanatatea pielii.
Vitamina D
Vitamina D este produsa cel mai adesea atunci cand lumina soarelui este absorbita de piele. Atunci cand se intampla acest lucru, colesterolul se transforma in vitamina D. urmeaza preluarea vitaminei D de catre ficat si rinichi, pentru a fi transportata in organism cu scopul de a ajuta la formarea celulelor sanatoase. Aceasta include pielea, unde vitamina D joaca un rol important in tonul pielii. Poate chiar ajuta la tratarea psoriazisului.
Calcitriolul este o versiune artificiala a unui tip de vitamina D pe care corpul nostru o produce in mod natural. Calcitriolul este o crema topica care a fost eficienta in tratarea persoanelor cu psoriazis. Studiul „Calcitriol ointment: optimizing psoriasis therapy” publicat in „Journal of Drugs and Dermatology” a constatat ca aplicarea calcitriolului a redus inflamatia si iritatia pielii la persoanele cu psoriazis, producand putine efecte secundare adverse.
Institutul Linus Pauling de la Universitatea de Stat din Oregon recomanda un aport zilnic de vitamina D de 600 UI pe zi. Este posibil sa aveti nevoie de mai mult daca sunteti insarcinata sau aveti peste 70 de ani.
Vitamina C
Vitamina C se gaseste la niveluri ridicate in epiderma (stratul exterior al pielii), precum si in derma (stratul interior al pielii). Proprietatile sale de combatere a cancerului (antioxidant) si rolul sau in productia de colagen ajuta la mentinerea sanatatii pielii. Acesta este motivul pentru care vitamina C este unul dintre ingredientele-cheie prezente in multe produse de ingrijire a pielii antiaging.
Luarea vitaminei C pe cale orala poate spori eficacitatea produselor de protectie solara aplicate pe piele pentru protectia impotriva razelor UV daunatoare. Ea face acest lucru prin scaderea leziunilor celulare, ajutand procesul de vindecare a ranilor de pe corp. Vitamina C poate intarzia imbatranirea pielii, datorita rolului sau vital in sinteza colagenului natural. Ajuta la repararea pielii lezate si, in unele cazuri, reduce aparitia ridurilor. Aportul adecvat de vitamina C poate ajuta, de asemenea, la repararea si prevenirea pielii uscate.
Datorita prevalentei vitaminei C in produsele fara prescriptie medicala, in suplimentele alimentare si alimentele pe care le consumam, deficitul acestui nutrient este rar. Recomandarea este de 75-120 mg, zilnic, pentru adulti.
Vitamina E
Asemenea vitaminei C, vitamina E este un antioxidant. Functia sa principala in ingrijirea pielii este de a proteja impotriva daunelor solare.Vitamina E absoarbe razele UV nocive atunci cand este aplicata pe piele. Fotoprotectia se refera la capacitatea de a minimiza daunele cauzate de razele UV. Acest lucru poate ajuta la prevenirea petelor intunecate sau maronii si a ridurilor.
In mod normal, organismul produce vitamina E prin sebum, o substanta uleioasa emisa prin porii de piele. In echilibrul potrivit, sebumul ajuta la intretinerea optima a sanatatii pielii si previne uscarea. Daca ai o piele deosebit de uscata, vitamina E poate ajuta la contracararea lipsei de sebum. Vitamina E ajuta, de asemenea, in tratamentul inflamatiei pielii.
In timp ce vitamina E este disponibila in multe produse de ingrijire a pielii, problema este ca orice efecte ar putea fi reduse la minimum odata cu expunerea la soare. Prin urmare, este de preferat obtinerea unei cantitati suficiente de vitamina E prin administrarea de suplimente. Majoritatea adultilor au nevoie de aproximativ 15 mg de vitamina E pe zi.
Vitamina K
Vitamina K este esentiala in sprijinirea procesului de coagulare a sangelui, care ajuta organismul sa vindece ranile, vanataile si zonele afectate de interventii chirurgicale. Functiile de baza ale vitaminei K sunt, de asemenea, considerate a ajuta la anumite afectiuni ale pielii, cum ar fi:
-
vergeturi;
-
vene in „panza de paianjen”;
-
cicatrici;
-
pete intunecate/maronii;
-
cearcane sub ochi.