Magneziul este un mineral pe care il intalnim in tot corpul (in principal, in oase), fiind disponibil in mod natural in multe alimente, de la tofu pana la ciocolata neagra. Insa ii putem corecta cu succes carenta din organism - cunoscuta si sub denumirea de „hipomagnezemie” - inclusiv prin administrarea unor suplimente magneziu. Magneziul lucreaza cu peste 300 de enzime diferite in organism pentru a indeplini functii vitale, cum ar fi productia de proteine, reglarea tensiunii arteriale, functiei musculare, functiei nervoase si controlul glicemiei.
Impreuna cu sodiul, potasiul, fosforul, clorura si calciul, magneziul apartine familiei electrolitilor. Electrolitii sunt esentiali pentru o sanatate buna, deoarece transporta nutrienti in celule, permitand functii exrem de importante, precum bataile inimii, conducerea impulsurilor nervoase si contractia musculara. In plus, electrolitii ajuta la reglarea echilibrului fluidelor, astfel incat organismul nostru sa beneficieze constant de cantitatea potrivita de apa si minerale.
Legatura dintre magneziu si pierderea in greutate
Magneziul este un mineral esential, necesar pentru sustinerea functiilor din tot corpul, de la bataile inimii pana la controlul echilibrului fluidelor. Desi magneziul nu provoaca in mod direct pierderea in greutate, acesta poate ajuta la promovarea pierderii in greutate prin prevenirea deficientelor. Nivelurile normale de magneziu pot fi utile in combaterea inflamatiei si a sanatatii digestive precare, care sunt frecvent intalnite in obezitate si pot face mai dificila pierderea in greutate. Magneziul poate ajuta, de asemenea, la mentinerea sub control a glicemiei, deoarece aporturile mai mari sunt asociate cu un risc redus de diabet zaharat de tip II.
Te poate ajuta magneziul sa slabesti?
Mentinerea nivelurilor normale de magneziu poate aduce beneficii scaderii in greutate. Conform unui studiu publicat in „Nutrients” - „Magnesium in Obesity, Metabolic Syndrome, and Type 2 Diabetes”/„Magneziul in obezitate, sindrom metabolic si diabet de tip II”, deficitul de magneziu este mai raspandit la persoanele cu obezitate.
Atunci cand nivelurile de magneziu sunt extrem de scazute, este favorizata aparitia inflamatiei cronice produsa prin modificarea microbiomului intestinal, potrivit unei revizuiri din 2018 publicata in „Archives of Medical Science” - „Effect of magnesium supplements on serum C-reactive protein: a systematic review and meta-analysis”/„ Efectul suplimentelor de magneziu asupra proteinei C-reactive serice: o revizuire sistematica si meta-analiza” si a unei revizuiri din 2019 publicata in „Microorganisms”- „The Role of Gut Microbiota in Intestinal Inflammation with Respect to Diet and Extrinsic Stressors”/„Rolul microbiotei intestinale asupra inflamatiei intestinale in ceea ce priveste alimentatia si factorii de stres extrinseci”.
De asemenea, intr-un studiu desfasurat pe parcursul a 30 de ani, cu peste 5.000 de participanti, publicat in „European Journal of Nutrition” - „Magnesium intake is inversely associated with risk of obesity in a 30-year prospective follow-up study among American young adults”/ „Aportul de magneziu este invers asociat cu riscul de obezitate intr-un studiu prospectiv de urmărire pe 30 de ani în rândul adulților tineri americani” , au fost identificate asocieri opuse ale aportului de magneziu cu incidenta obezitatii si nivelurile de proteina C reactiva (CRP) (ambele fiind markeri de inflamatie in organism). Acest lucru inseamna ca, cu cat nivelurile de magneziu sunt mai mari, cu atat incidenta obezitatii este mai mica si, eventual, la fel si inflamatia.
Inflamatia este un stres nedorit si neplacut pentru organism, interferand cu pierderea in greutate. Revizuind microbiomul intestinal, s-a constatat ca prezenta anumitor bacterii intestinale, fie ca sunt prietenoase sau nu, ar putea crea dificultati in ceea ce priveste pierderea in greutate, deoarece sanatatea intestinului si pierderea in greutate sunt strans legate.
Magneziul poate ajuta la scaderea in greutate prin sustinerea unor valori normale ale glicemiei
O revizuire din 2020 publicata in „Diabetes/Metabolism Research and Reviews - Association of magnesium consumption with type 2 diabetes and glucose metabolism: A systematic review and pooled study with trial sequential analysis”/„Asocierea consumului de magneziu cu diabetul de tip II si metabolismul glucozei: O revizuire sistematica si un studiu combinat cu analiza secventiala a studiului” a concluzionat ca aportul de magneziu a fost legat de un risc redus de diabet de tip II, o boala raspandita in populatiile cu IMC care sunt clasificate drept obeze.
Acest lucru inseamna ca un aport mai mare de magneziu ar putea duce la un risc mai mic de diabet zaharat de tip II. La persoanele cu diabet zaharat, cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca aportul adecvat de magneziu a promovat un control mai bun al zaharului din sange. Magneziul ar putea ajuta la gestionarea nivelului de glucoza din sange, ajutand organismul sa utilizeze insulina in mod corespunzator sau sa devina mai sensibil la insulina.
De fapt, sensibilitatea la insulina este opusul rezistentei la insulina, o afectiune care face dificila utilizarea insulinei de catre organism si poate duce la excesul de grasime corporala, conform unei recenzii din 2022 in „Stats Pearls” - „Insulin Resistance”/ „Rezistenta la insulina”. Cu toate acestea, magneziul poate face mai usoara pierderea in greutate, ajutand la mentinerea nivelului de glicemie in limite normale si functionarea optima a insulinei in organism.
Cat de mult magneziu ar trebui sa iei zilnic pentru pierderea in greutate?
Magneziul are numeroase functii vitale in corpul tau; cu toate acestea, nu exista nicio garantie ca te va ajuta sa pierzi in greutate daca, pe langa administrarea unor suplimente magneziu, nu adopti un stil de viata sanatos, concentrat pe un stil alimentar echilibrat si miscare regulata.
In cazul in care pierderea in greutate reprezinta pentru tine un obiectiv de sanatate, iti poti ajuta corpul prin mentinerea unui nivel de magneziu in limite normale. Doza zilnica recomandata (DZR) de magneziu este de 310 miligrame pana la 420 miligrame, in functie de varsta si sex. de In acelasi timp, alege alimente bogate in magneziu pentru a completa planul de alimentatie sanatoasa.