icon Vitamina D si importanta in sezonul rece

Vitamina D si importanta in sezonul rece
Vitamina D este esentiala pentru sanatatea generala, iar importanta sa devine deosebit de evidenta in sezonul rece, cand expunerea la soare este limitata.
Pe masura ce zilele devin mai scurte si soarele apare mai rar in timpul iernii, multi dintre noi ne putem confrunta cu o deficienta de vitamina D.
Vitamina D, care este produsa de pielea noastra in urma expunerii la soare si se gaseste in pestele gras (macrou, ton si sardine), ciuperci si produse lactate sau inlocuitori de lactate fortificati, este esentiala pentru o stare de sanatate buna.
Oamenii au nevoie de vitamina D pentru a-si mentine sanatatea si pentru a combate infectiile. Ironia este ca iarna, cand avem cea mai mare nevoie de vitamina D, cei mai multi dintre noi nu obtinem suficienta.
Asadar, cat ar trebui sa luam? Cum ar trebui sa o luam? Cum putem obtine mai multa? Si cine are cea mai mare nevoie de ea?

De unde sa obtii vitamina D
Vitamina D este numita „vitamina soarelui” deoarece este produsa de piele dupa expunerea la soare. Aceleasi raze UVB care provoaca arsuri solare ajuta si la producerea de vitamina D. Crema de protectie solara, pielea inchisa la culoare, imbracamintea si lumina redusa a zilei din timpul iernii diminueaza capacitatea pielii de a produce vitamina D.
Persoanele care experimenteaza cele mai mari variatii sezoniere ale nivelului de vitamina D sunt cele cu pielea deschisa la culoare, care locuiesc in regiunile nordice ale Statelor Unite si la latitudini mai mari de pe glob, unde exista foarte putina lumina naturala in timpul iernii. 
Cele mai expuse riscului de a avea niveluri scazute de vitamina D sunt persoanele de culoare si cele care traiesc la latitudini mai mari. Persoanele cu pielea mai inchisa la culoare prezinta un risc mai ridicat de deficit al vitaminei comparativ cu cele cu pielea deschisa, pe tot parcursul anului, deoarece pielea mai inchisa blocheaza razele UVB necesare pentru producerea vitaminei D. Totusi, chiar si la persoanele cu pielea mai inchisa, vitamina D este la cel mai scazut nivel in timpul iernii.
Iarna, pe langa alimente bogate in vitamina D, adultii ar trebui sa ia suplimente de vitamina D sau sa consume alimente fortificate pentru a obtine cel putin 600 UI, zilnic. Persoanele cu pielea mai inchisa sau care evita expunerea la soare ar trebui sa beneficieze de mai multa vitamina D pe tot parcursul anului.


Vitamina D este importanta pentru oase si microbiota intestinala
Initial, medicii credeau ca vitamina D este importanta doar pentru sanatatea oaselor. Asta, deoarece deficienta de vitamina D provoca boli ale oaselor, precum rahitismul la copii si osteoporoza la adulti. Cu toate acestea, in anii 1980, oamenii de stiinta au descoperit ca celulele sistemului imunitar au receptori pentru vitamina D.
Cercetarile au aratat ca vitamina D joaca un rol important in mentinerea sanatatii tractului gastrointestinal. Nivelurile mai ridicate de vitamina D reduc susceptibilitatea la boli inflamatorii intestinale si boala Crohn, precum si la infectii intestinale si pulmonare la animale si oameni.
Unul dintre modurile prin care functioneaza vitamina D este prin mentinerea integritatii microbiotei intestinale, despre care stim ca esentiala pentru un sistem imunitar echilibrat. Dozele mai mari de vitamina D pot modifica intr-un mod benefic flora intestinala, crescand diversitatea bacteriilor „bune”, foarte importante pentru un organism sanatos. Acest lucru inseamna, implicit, si reducerea inflamatiei in corp.
Nivelurile scazute de vitamina D au fost asociate cu bolile inflamatorii intestinale la oameni. Cercetatorii au descoperit ca pacientii cu boli inflamatorii intestinale din Japonia au prezentat mai multe simptome in timpul iernii decat in alte sezoane.

De ce este mai importanta vitamina D in timpul iernii?
In timpul iernii, suntem expusi la mai multe infectii si petrecem mai putin timp afara. Cantitatea exacta de vitamina D de care adultii sanatosi ar trebui sa beneficeze ramane inca un subiect de dezbatere. Multi specialisti recomanda suplimente de vitamina D in perioada iernii, in special pentru persoanele cu risc de deficienta. Acestea pot varia intre 200 – 2000 UI, zilnic.
In SUA, Institutele de Medicina recomanda 600-800 UI, zilnic, pentru adulti, in timp ce Societatea de Endocrionologie afirma ca un nivel optim al vitaminei D ar ajunge la 1500-2000 UI, zilnic. In timpul iernii, corpul nu poate produce aceeasi cantitate ca in timpul sezonului cald, astfel ca dozele zilnice de minimum 600 UI vitamina D din alimentatie sau suplimente ar ajuta la mentinerea unei cantitati de vitamina D specifice verii.
Insa, la fel ca in multe alte situatii, prea multa vitamina D poate dauna. Toxicitatea vitaminei D nu rezulta din expunerea excesiva la soare sau din consumul de alimente. Din cauza riscului de dezvoltarea a cancerului de piele, dermatologii si alti experti din domeniul sanatatii nu recomanda expunerea neprotejata la soare pentru a creste nivelul de vitamina D. In schimb, ei sugereaza suplimentele. Cu toate acestea, suplimentarea cu doze mari de vitamina D (de exemplu, peste 4000 UI, zilnic) poate duce la toxicitate.
Vitamina D ne ajuta sa absoarbem calciul din alimentatie, dar atunci cand dozarea este excesiva, nivelurile de calciu din sange cresc si acest lucru poate duce la boli renale.
Prin administrarea corecta a vitaminei D in timpul iernii, microbiota intestinala va fi mai sanatoasa, iar noi vom fi mai rezistenti la infectii si inflamatii pe tot parcursul anului.

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!